Oedeemtherapie
manuele lymfedrainage, lymphamat, oefeningen en windeling: Oedeemtherapie op topniveau
Er zijn verschillende types oedeem, namelijk: lymfoedeem, lipoedeem, veneus oedeem of een combinatie hiervan. Afhankelijk van het soort oedeem, passen we de behandeling aan. Er bestaan verschillende behandelingsmogelijkheden. De belangrijkste behandelingsmethodes die wij toepassen in de praktijk staan hieronder opgesomd.
1. Manuele lymfedrainage
In de praktijk worden twee soorten manuele lymfedrainages aangeboden.
Manuele lymfedrainage ad modum Vodder is het meest bekend. Dit is een zachte massagevorm toepasbaar op het hele lichaam. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren, de immuniteit te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.
Manuele lymfedrainage volgens de fill- en flush methode werd recent ontwikkeld aan het UZ Leuven. Bij deze methode wordt het vocht onderhuids verplaatst naar hoger gelegen regio’s waar de lymfevaten wel werken. Zodat het vocht daar wel opgenomen kan worden.
2. Windeling
Dit is een belangrijk onderdeel van de behandeling van lymfoedeem. Maar ook voor andere soorten oedeem kan er gebruik gemaakt worden van windels. De windels worden steeds aangebracht in drie lagen. De eerste laag is het buisverband en dient om de huid te beschermen. Nadien komt er polstermateriaal op zoals watten of schuimrubber om de druk beter te verdelen. Tot slot worden er niet-elastische (korte rek) windels in meerdere lagen aangebracht. Deze windels zorgen voor een stijve koker rond het lidmaat. Hierdoor creëer je een soort massage-effect. Wanneer je beweegt, drukken de spieren tegen de koker waardoor het lymfe- en het bloedvatenstelsel gestimuleerd worden en lymfe en bloed makkelijker worden afgevoerd.
3. Therapeutische compressiekous
Na het dragen van de windels wordt er steeds overgegaan op het dragen van een therapeutische compressiekous. Er bestaan twee soorten kousen: een rondbrei kous en een vlakbrei kous. Afhankelijk van het soort oedeem adviseren we welke het best in jouw situatie wordt gebruikt.
4. Oefeningen
Het is bewezen dat oefeningen en bewegingen zoals fietsen en wandelen de werking van de lymfevaten stimuleert. Samen met de patiënt gaan we op zoek naar oefeningen die toepasbaar zijn in het dagelijks leven.
5. Pressotherapie
Beter bekend als de ‘lymphamat’. Dit is een toestel waarbij je arm of je been in een soort koker zit. Deze koker wordt op een systematische wijze opgeblazen en afgelaten. Dit stimuleert de werking van het lymfe- en bloedvatenstelsel.
6. Lymfetaping
Bij lymfetaping worden er kleine strookjes speciale plakband op het lichaam geplakt. Op deze plaatsen wordt de huid lichtjes gelift waardoor het vocht eronder zich makkelijker verplaatst. De tape heeft als doel het lymfevocht te begeleiden naar een hoger gelegen regio waar het lymfevocht makkelijker wordt opgenomen.
Voor meer informatie over oedeem kan u een kijkje nemen op één van de volgende websites:
Dit is een zachte massagevorm die op het gehele lichaam toepasbaar is. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren,de immuniteit te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.
Meest voorkomende doelgroep
Heel wat patiënten krijgen klachten van vochtophoping, door de gedeeltelijke of totale verwijdering van oksellymfeklieren. Een belangrijke klacht is oedeem (vochtophoping in de arm, welke voorheen de lymfe draineerde via de verwijderde okselklieren). Verder is er vaak een veranderd of verminderd gevoel in de bovenarm en soms een moeilijk te omschrijven vervelend gevoel in de schouder. Af en toe soms pijn.
Vochtophoping kan eveneens voorkomen worden zonder wegname van de lymfeklieren, bijvoorbeeld na een trauma, tijdens wangerschap, bij …
Met specifieke handgrepen en eventueel zwachtelen kunnen we het lymfevocht stimuleren. Deze lymfedrainage kan een aanzienlijke vermindering geven van de zwelling, de spanning en pijn. Daarnaast kunnen ook oefeningen worden gegeven die de afvoer stimuleren. Pressotherapie en dermotonie zijn eveneens aan de orde.